Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nagy társaság (1980. jún. 17.)

1980.06.17

Vasárnap búcsú volt a faluban, és vendégeket fogadtunk. Eljött Herman bácsi, a felesége Irma néni, lányuk Lili és Irénék baráti köréből Mona a két kamasz fiával.
Herman bácsi csak délután érkezett, mert 50 éves érettségi találkozón vett részt előtte. Herman bácsiról azt kell tudni, hogy arisztokrata családból származik. Édesanyja korán meghalt, édesapja újra nősült és nem törődött a fiával. Herman bácsit az anyai nagyszülők nevelték. Még kisgyerek volt, amikor nagyi dajkának szegődött a családjához. Nagyinak muszáj volt dolgoznia, mert a férje meghalt tüdőgyulladásban, amikor papus két éves múlt. Valakinek pénzt kellett keresnie. Nagyi később a család mindenese lett. Herman bácsiéknak Budapesten is és a Balatonnál is volt házuk. A nyarakat a Balcsin töltötték, ahova nagyi elvihette a két gyerekét is. Papus és Herman bácsi játszópajtások lettek, és a barátságukat felnőtt korukban is megtartották, igaz, némi szünetekkel. Herman bácsi nagyszülei gondoskodtak nagyi gyerekeiről is, amennyire tehették. Pl. Herman bácsi ruháit előbb-utóbb papus kapta meg. Nagyi a háború alatt is kitartott mellettük. Egy nap, amikor megszólaltak a légiriadó szirénái, mindenki leszaladt az óvóhelyre, kivéve Herman bácsi nagyapját. Ő a könyvtárszobában maradt. A veszély végén a hazatérő család mit látott? Gránátszilánk csapódott be az ablakon, és állítólag levágta a nagyságos úr egyik lábát. Nagyi mindig így említette: nagyságos úr. Ott vérzett el szegény a szőnyegen, és a nagyságos asszony egyedül maradt. Nagyi erre fogta magát és elvitte Herman bácsi nagymamáját vidékre, saját otthonába, ahol a háború végéig eltartotta. A nagyságos asszony az államosítás alatt összeroppant, hiszen mindenét elvesztette. Nagyinál halt meg vidéken magába roskadva.
A történetet számtalanszor hallottam. Nagyi mindig úgy mesélt róluk, s főleg a nagyságos úrról, mint "áldott jó emberekről". Papusnak egyszer-kétszer volt már olyan fél mondatos megjegyzése, hogy nagyi és a nagyságos úr közt kapcsolat volt. Ahogy figyeltem Herman bácsit, valahogy nem tudtam ebben a történetben elhelyezni. Nagyon intelligensnek tartottam, de valamilyen különlegességet vártam tőle, és mivel ezt nem tapasztaltam meg, a személye belefolyt a tucatemberek masszájába. Irma néni sem illett hozzá. Olyanok voltak, mint egymás mellett a bab és a borsó. Az egyik nagy és színes, ő Herman bácsi, a másik kicsi és egyszínű, ő Irma néni. Lili lányuk rövid távon közvetlen, hosszabb ideig megközelíthetetlen. Lili súlyos cukorbeteg, injekciózza magát. A férje végtelenül jólelkű, készséges, figyelmes.
Mona, Irénék barátja s a két fia szerintem pökhendi, és zavaróan világi. Nem emlékszem, hogy egyszer is szóltak volna hozzám. Mintha lenéznének. Végülis nem baj, csak ilyen emberekkel nem szeretek beszélni.
Délben mamus külön tálalt nekem. Kicsit rosszul esett. A többiek mamusék szobájában, szépen megterített asztalnál ettek. Magányosnak éreztem magam, és a torkomban gombócot éreztem, amikor áthallatszott a hahotázás. Délután mindenki kisétált a búcsúba. Én sose szoktam. Nem azért, mert nem szeretnék, hanem mert ez nálunk valahogy nem természetes. Este Mona meghívta a családot jövõ vasárnapra ebédre. Ez lesz a Lada elsõ útja.
János alkonyatkor hazament, mint mondta, azért, nehogy Sára néni barátja a lakásban töltse az éjszakát. Utálja őt. Az a gyanúm, ott most emiatt a felállás miatt vannak nagy gondok. Sára néni egy magányosok klubjában ismerkedett meg vele. János dühös rá emiatt. A két generáció nem érti meg egymást.
Mamus ünnepi kóstolót küldött Jánossal Sára néninek. Talán éppen emiatt hétfőn Sára néni is megjelent néhány percre. Fél éve nem járt nálunk, azelőtt majdnem mindennap jött. Papus nem akart vele találkozni, ami azért furcsa, mert míg Irénék velünk laktak, elég gyakran meglátogatta öt. A garázsba bújt el előle, és ott várta meg amíg eltűnik. Nem tudom, miért, hiába próbáltam találgatni az okát. Azt nem hiszem, hogy esetleg volt köztük valami, inkább papus gyengesége lehetett az ok.

1980. jún. 17.

 

Kép

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.