Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egy zenész is a kezem alá került (1981. júl. 2.)

1981.07.02

Fordítok, fordítok reggeltõl estig. Annyira belevetettem magam a munkába, hogy éjjel álmomban is angol szavakat mormolok. Elalvás előtt a szavak, mondatok pörögnek az agyamban és nem bírok tőlük szabadulni. It's a news about... - így kezdődik a legtőbb cikk, amelyből megtudom, mi a helyzet Cipruson a görög-török viszályok terén. Valójában semmi különös. A kormányfők állandóan tárgyalnak, de semmire se jutnak, engem pedig egyáltalán nem érdekel az egész politikai harc. Fellélegzem, ha elvétve más téma kerül elém, mint most pl. a jamaicai énekes, gitáros, dalszerző Bob Marley életének eseményei. Marley májusban halt meg, Az emberi jogok élharcosa, minden idők legismertebb reggae énekese volt, tőle ered a rasztafananizmus fogalma. Megfudtam, hogy a rasztafari elnevezés Hailé Szelasszié etiop császár nevéből származik. Szelassziét ugyanis Ras Tafari Makonnennek hívták, mielőtt megkoronázták volna. Hívei a fekete munkások és parasztok közül kerültek ki, akik istenként tisztelték.egy bibliai prófécia sajátos értelmezése miatt. A rasztamozgalom a fekete felsőbbrendűséget hirdette, amely nagy részt Bob Marlleynak köszönhetően a világ számos részén terjedt el.
Elhatároztam, hogy jobban meg fogom ismerni a nagy reggae békeaktivista énekes dalait. A róla szóló cikk pozitív személynek állítja be, s én hinni akarok benne. Sokkal jobban érdekel az ő munkássága, mint Rauf Denktash török cipriota vezető politikája. Ciprus 1974-ben szakadt két részre a belviszálok következtében, és azóta folyik a csatározás a görög és a török politikai hadszíntéren.
Ami még különös, az az, ha balesetekről kell fordítanom. Ciprus népének élete oly távoli tőlem, hogy szinte egyáltalán nem hat rám semmilyen utcai karambol vagy bármilyen bűntény, pedig emberekről van szó, akik biztos fontosak a családjuknak esetleg a barátaiknak.
Fordításaimra nagyon ügyelek. Kézzel írok mindent, s ha egyetlen hibát vétek, dobom a papír, és új lapra másolom át a szöveget. A külalakot nagyon fontosnak tartom.
Rengeteg papírt és tollat használok el.
Estére rettenetesen elfáradok.

1981. júl. 2.

 

Kép

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.