Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ez már egy más világ (1988. márc. 12.)

1988.03.12

Gyönyörű a naplemente innen a társalgóból. Épp olyan, amilyet a gimiben a leckeórán láttam. Megelevenednek az emlékek. A tanszobát mindig a zsibongóban tartották meg. A hatalmas terem négy sarkában asztalok álltak, jelezve, hogy melyik évfolyamnak hol kell dolgoznia. Itt írtuk a házi feladatokat. Ami engem illet, eleinte igyekeztem kimaradni a közös tanulásból, és elbújtam a fürdőszobába. Kevés idő múlva felfedezték az ügyeletes tanárok a turpisságot, és a hunyókat kizavartak a rejtekhelyeikről. Attól függően örültem vagy szomorkodtam a leleplezés miatt, hogy épp milyen lelkiállapotban voltam. Mert ugye a fiúk rendesen megnehezítették az álmodozó lányok életét. Jócskán játszották a fejüket, imponálni akartak, hogy kegyet nyerjenek.
A zsibongót, ahogy a hatalmas termet neveztük, üvegablakok vették körbe, ezért ahol csak kinéztünk, magas hegyeket láttunk. Estefelé vörösen izzott az ég alja, amin gyakran elmerengtem.
Ugyanezt látom most is. Jó pár év eltelt, de az érzések visszaköszönnek. Ez már nem a tanszoba, csak ahhoz hasonló tágas terem, hasonló ablakokkal. Esténként szintén vörösen siklik be a nap sugára, végigfut az asztalokon, a földön, a falakon. Ha kinézek, elvakít az izzó napkorong. Pedig már nem tanulok. Vagy mégis? Talán. Új életet tanulok. Mintha épp most, 15 évvel megkésve válnék leérettségizett, nagyot álmodó felnőtté.
Egy asztal végében üldögélek az ablaknál, előttem az a farmer táska, amit mamus varrt a papírjaimnak. Itt válaszolok a leveleimre, miközben a tévé üvölt. Előtte pár vad tévéőrült hol az egyik csatornára kapcsol, hol a másikra. Elnézem őket és megállapítom, hogy ki az energikusabb vagy inkább erőszakosabb, kinek az akarata érvényesül.
Ha nem a társalgó félreesett zugában ülök, akkor a fűrdőszobában, ahol nyugalom tölt el. A mosdóra teszem az általános iskolából megmaradt rajztáblámat és azon rovom a betűket gondosan. Érzem, hogy sokakban kérdőjeles lett a személyem. Nem bánom. Néha benyit valaki és beszélgetni kezdünk, ami órákig is eltarthat.
Amikor beköltöztem, úgy terveztem, hogy naponta feljegyzem, mi történik velem s a környezetemben, de már látom, ehhez egyedüllét kell. Hozzászoktam a magányhoz, lehet, ezért keresem a fürdőszoba néma biztonságát. De akaratlanul másként alakulgatnak az órák. Valahogy népszerű lettem, magam sem értem, hogy történt. Magánytól szenvedtem évekig, most meg hiába keresem azt, ami kitöltötte a napjaimat. Ami odahaza szenvedés volt, az itt szükségletté vált.
Egy nap alatt fordult velem a világ. Egy hideg, januári napon. Szeretném azt a napot részletesen írásba komponálni, de egyelőre nincs hozzá erőm. Túl nagy volt a változás, szinte sokkoló.
Az a nap egyben összekuszálta és megoldotta a helyzetemet s a gondolataimat, más utakra vitt. Azóta alig van kapcsolatom a családommal. Irén és János látogat, néha a gyerekeket is elhozzák. Úgy érzem, nem csak én változtam, hanem ők is.
Mesélik, hogy papus nagyon beteg, amióta eljöttem hazulról, föl se kelt az ágyból. Mamus ápolja, nem hagyhatja egyetlen percre se magára. Valahogy nem fogom fel. Látom, amint nyögdécselve, nehézkesen kibotorkál a szobájából, lassan elballag a fürdőbe, kezében a füstölgő cigarettával. De azt a hírt kapom, hogy ez már nem így van, én meg bármennyire is akarom, nem tudom másképp elképzelni. Sajnálom papust. Remélem találkozom majd vele húsvétkor, rengeteg mondanivalóm lett egyszerre hozzá. A szüntelen érkező rossz hírek miatt félek, hogy soha nem mondhatom el neki azt, amit szeretnék.
Irén hírei fűznek már csak a házhoz, a szobámhoz, amelyben kulcsra zárva ott áll a szekrényem.
A másik lánc, ami a családhoz köt, Csenge levelei. Sűrűn ír, és ajándékokat hoz vagy küld, ezek porciók. A porciók rettentő fontosak, mert finom csokikból, drazsékból állnak és átvételi elismervény is készül róluk, amelyeket alá kell írnom.
Ha minden igaz, a húsvétot újra velük tölthetem. Akkor bizonyára lesz időm arra is, hogy az új életemről, annak indulásáról és folytatásáról részletesen meséljek.

1988. márc. 12.

 

Kép

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.